2014-02-24 10:06:26• hírek • MTI

Megelevenítették a szöveget

Bűnösök és farizeusok, törvény és irgalom jelent meg a hétvégén Szatmárnémetiben rendezett Biblianapon.

A Szentírás szövege sokkal többet tud üzenni, adni, mint ahogy felületes olvasással feltételeznénk - mutattak rá a szombaton reggel tíz órától, a Szentlélek egyházközösség altemplomában tartott Biblianap résztvevői. Az erdélyi Katolikus Magyar Bibliatársulat és a Szatmári Római Katolikus Püspökség Világiak Irodája által szervezett program az egyházmegye számos pontjáról egybehívta a híveket. Ők interaktív, játékos ráhangolódás, a téma közelítése után a törvény és irgalom sokszor ellentétben megmutatkozó kettősét vizsgálták, majd a nap alapjául szolgáló bibliai rész elolvasása után (Lk 7,36-50) előbb a történet helyszínében fedezték fel magukat, majd a konkrét szerepekbe helyezkedtek bele.

Csoportok alakultak, melyek a bűnös asszony, a hidegen viszonyuló farizeus, a megbocsátó Jézus érzéseit magukra öltve keresték az életükre alkalmazható üzeneteket, vizsgálták a fejlődő gondolatokat. És valóban, éles kérdések, mély vallomások jöttek a szűkebb csoportokban felszínre: „Kiállok a gyengébbek mellett, megvédem őket? Nekem nem könnyű a többiekkel ellenkeznem, nem szeretek szembeszállni, még ha engem bántanak is. De még nehezebb az, amikor látom, hogy valakit igazságtalanul bántanak, de nem tudom, nem merem megvédeni. Ilyenkor imádkozok érte..."- mondta egy, a megbocsátó, a bűnöst védelmébe fogadó Jézus szerepében gondolkodó.

Miközben beszélgettek, ízlelgették a helyzetet, merültek el a szerepekben, egyre élőbbé, valóságosabbá vált a szöveg, amely az első olvasathoz képest gazdagabb, megszólítóbb, személyesebb élményt nyújtott. A Biblianappal is bizonyították, a Szentírás nem adott korban és adott kornak íródott. Bár nem ismerünk már farizeusokat, de farizeusi hozzáállást igen, a bűn fogalma mindenki számára közeli, az alázat, a megbocsátás, az irgalom pedig a keresztény ember mindenkori jellemzője kell, hogy legyen. Az evangélium szövegei érzelmeket hoznak felszínre, gondolatokkal szolgálnak, válaszokat adnak, csak élni kell velük. A szombati Biblianap gyakorlati-, a plébániai bibliacsoportok működését érintő kérdések megbeszélésével ért véget, a rendezvény létrejöttét a Bethlen Gábor Alap segítette.

Biblianapot tartottak a hétvégén

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: